Smaczna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród licznych wariantów, które oferuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Polakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Popularne dania włoskie

Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. bogata karta win w nowej włoskiej restauracji Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, gnocchi, minestrone i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film

Related Post