Żeby w pełni wydedukować sedno schematycznej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dołączyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była szablonowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jednakowoż z niekiedy pojawiło się też oraz wino, przywożone głównie z Śląska oraz Węgier.

restauracje Kraków

Sylwetka tradycyjnej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z kolosalną ilością mięsa oraz kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), po największej części pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niesłychanie pikantnych sosów lokalnych.

Polish Cuisine in Krakow

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz najbardziej sztampowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Typową własnością kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż oraz produktów mięsnych.
Marynaty pospolite dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w sztampowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie szablonowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można również znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

Related Post